وجه اشتراک ظروف یکبار مصرف گیاهی و ظروف پلی استایرن
هر دو نوع این ظروف یکبارمصرف برای غذاهای بیرون بر استفاده می شوند . لیکن این تنها نقطه مشترک بین آنهاست.
مواد مورد استفاده در ظروف یکبار مصرف گیاهی و ظروف پلی استایرن
ظروف پلی استایرن (PS)
پلیاستایرن یک پلیمر مصنوعی معطر از مونومر استایرن (یک ماده پتروشیمی) میباشد که برای ساخت فنجان، بشقاب، کاسه، ظروف غذای بیرون بر و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.
این ماده به دلیل وزن سبکی که دارد که 95% آن را هوا تشکیل داده شناخته شده میباشد. در حقیقت در گذشته نه چندان دور، لیوانهایی از جنس پلیاستایرن بهترین روش برای نوشیدن مایعات گرم محسوب می شد.
پلیاستایرن 30 سال پیش به عنوان یک عایق ارزان و عالی برای نگه داشتن قهوه داغ مورد استفاده قرار گرفت. ولیکن از این ماده بعد ها در ظروف یکبار مصرف نیز مورد استفاده قرار گرفت که بدترین نوع مصرف این ماده به حساب می آید.
محصولات پلی استایرن معمولا از مواد نفتی، غیر پایدار و بسیار آلوده ساخته می شوند. بسته بندی های پلی استایرنی به طور معمول در رنگ سفید به بازار عرضه می شود.
پلی استایرن ها، استایرن در غذا آزاد می کنند که می تواند به سیستم عصبی آسیب رسانده و احتمالا به سرطان منجر شود. درجه حرارت در تعیین میزان استایرن آزاد شده توسط ظروف پلی استایرنی نقش مهمی ایفا می کند.
بدین معنی که استفاده از آن ها برای غذاها و نوشیدنیهای گرم (مانند قهوه داغ در فنجان پلی استایرن) ممکن است میزان بیشتری از این ماده را آزاد کند.
بازیافت پلی استایرن شامل فرآیندهای شیمیایی پیچیده ای است و انرژی زیادی را مصرف میکند. علاوه بر این، بازار بازیافت این محصول بسیار کوچک بوده و از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست.
از این رو سازمانهای بازیافت، تمایلی به بازیافت این ماده ندارند. بازیافت پلی استایرن یک سیکل بسته نیست. به دلیل فرآیند شیمیایی، دانه های پلی استایرن به فوم پلی استایرن تبدیل می شوند.
این بدین معنی است که فنجان پلی استایرن دوباره به فنجان تبدیل نمیشود بلکه به سایر محصولات مانند مواد پرکننده داخل بسته بندی ها تبدیل می شوند.
در پروسه ساخت پلیاستایرنها آلودگی هوا و مقادیر زیادی پسماند جامد و مایع بوجود می آید. این محصولات تولیدی، زیست تخریب پذیر نیستد.
لیوانهایی از جنس پلی استایرن حتی تا 500 سال پس از دفن نیز، به طور کامل نابود نمی شوند. پلی استایرنی که در طبیعت دور ریخته می شود چه به عنوان پسماند مایع و چه پس از قطعه قطعه شدن پسماند جامد آن، به مدت بسیار زیادی در محیط باقی می ماند و کم کم به آبراهها و اقیانوسها منتقل می شود.
این اتفاق باعث آسیب جدی به موجودات دریایی هم به صورت فیزیکی و هم شیمیایی می شود که در دراز مدت با شکار این موجودات دریایی توسط انسان، آسیبهای جدی به سلامت مصرف کنندگان وارد می شود.
مک دونالد بدلیل فشار زیادی که از طرف گروه های محیط زیست و سهام دارنش متحمل می شد، لیوانهای پلی استایرنی خود را که برای نوشیدنیهای گرم مورد استفاده قرار می داد با لیوانهای دیگر دوستدار محیط زیست جایگزین کرد.
ظروف یکبار مصرف گیاهی
ظروف یکبار مصرف گیاهی مانند ظروف گیاهی به زیست از نشاسته ذرت ساخته شده اند. این ظروف همانند ظروف بامبو دوستدار محیط زیست می باشند.
در شرایط مناسب (دما، رطوبت و حضور میکروب ها)، محصولات به زیست تا 6 ماه در طبیعت تجزیه می شوند. این محصولات تبدیل به هوموسهای غیر سمی شده که میتوان از آنها به عنوان کود استفاده شود.
ظروف یکبار مصرف گیاهی به زیست از نشاسته ذرت ساخته می شوند. پروسه ساخت این محصولات بدین ترتیب است که ذرت در مرحله اول به آرد و نشاسته تبدیل می شود، سپس نشاسته ذرت به همراه سایر مواد افزودنی و مقدار کمی پلی پروپیلن در میکسرهای با دور بالا به صورت کامپاند یکنواخت درآمده و پس از آن در دستگاه اکسترودر به گرانول گیاهی تبدیل می شود.
در مرحله بعد، گرانول به صورت ورق گیاهی درآمده و در نهایت در دستگاههای مختلف فرمینگ تبدیل به ظروف گیاهی در اشکال مختلف می شوند.
ظروف یکبار مصرف گیاهی به زیست شامل مزایای زیر می باشند
- تهیه شده از منابع تجزیه پذیر
- سازگار با محیط زیست
- تجزیه پذیری در شرایط صحیح (دما، رطوبت و حضور میکروب)، پس از 6 ماه
- عاری از مواد سمی
- عاری از هرگونه اثرات مضر مواد پلاستیکی و شیمیایی حتی هنگام تماس با غذای داغ
- قابل استفاده مجدد تا 3 بار
- مصرف انرژی کمتر در فرآیند تولید
- قابل استفاده در ماکرویو و فریزر
با خرید ظروف گیاهی شما هم می توانید جزء کمپین حفاظت محیط زیست خود شوید.